Ουρική και ψευδοουρική αρθρίτιδα

Η ουρική και ψευδοουρική αρθρίτιδα είναι τύποι αρθρίτιδας που προκαλούν πρήξιμο, πόνο και αύξηση της θερμοκρασίας στο γόνατο.

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση του ουρικού οξέος στο σώμα. Το ουρικό οξύ παράγεται από το σώμα μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του μεταβολισμού (όταν τα τρόφιμα διασπόνται για να χρησιμοποιηθούν σαν ενέργεια). Το ουρικό οξύ απεκκρίνεται συνήθως από τα νεφρά.

Σε άτομα των οποίων τα νεφρά δεν αποβάλουν το ουρικό οξύ σε φυσιολογικές τιμές ή που το παράγουν σε μεγάλες ποσότητες, η συγκέντρωσή του στο αίμα αυξάνεται. Εάν η συγκέντρωση αυτή ξεπεράσει τα φυσιολογικά επίπεδα (>7mg/dL), τότε σχηματίζονται κρύσταλλοι στις αρθρώσεις. Αυτοί οι κρύσταλλοί προκαλούν φλεγμονές και πόνο.

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλεί έντονο πόνο στο γόνατο, περιορίζει την κίνηση της άρθρωσης και μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρύς πυρετός.

Κατά κανόνα το πρώτο σημείο που επηρεάζεται από την ουρική αρθρίτιδα, πριν από την άρθρωση του γόνατος ή οποιουδήποτε αλλού μέρους του σώματος, είναι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Η ψευδοουρική αρθρίτιδα είναι μια παρόμοια πάθηση στην οποία κρύσταλλοι ασβεστίου κατατίθενται γύρω από την άρθρωση. Σε αντίθεση με την ουρική αρθρίτιδα στη ψευδοουρική αρθρίτιδα η άρθρωση του γόνατος μπορεί να είναι η πρώτη που θα επηρεαστεί.

Η επίσκεψη στον γιατρό είναι αναγκαία αν ο πόνος προκαλείται λόγω ουρικής ή η ψευδοουρικής αρθρίτιδας.

 

Συμπτωματολογία:

  • Πόνος συνοδευόμενος από ερυθρότητα του δέρματος.
  • Συνοδεύεται από οίδημα.
  • Συνοδευόμενος από τοπική αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Δεν εντοπίζεται μόνο στην άρθρωση του γόνατος.
  • Ο πόνος περιγράφεται καλύτερα από σταδιακή επιδείνωση.
  • Ο πόνος περιγράφεται καλύτερα ως οξύς ή αιχμηρός.
  • Comments are closed.